Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 735, den 26 januari 2015

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Den märkliga historien om Leva ihop och Folkhälsoinstitutet


Marie Eenfeldt, svensk barnpsykiatrisk kurator och författare, skrev en rad framgångsrika böcker om barn, familj och föräldraskap under 1990-talet. Hon föreläste runt om i Sverige och uppskattades mycket av andra professionella. Erfarenheterna fick henne att inse behovet av en Samlevnadens ABC. Det blev en bok med titeln Leva ihop som hyllades av professionella i Sverige. Dåvarande Folkhälsoinstitutet ville ge ut boken till alla svenska gymnasister. Men sedan hände något.

Ett mediedrev med feministiska förtecken lyckades 1999 döda boken och göra författarinnan till en slags persona non grata inom sitt yrkesområde.

Idag 15 år senare har Marie Eenfeldt berättat om händelserna i boken Den märkliga historien om Leva ihop och Folkhälsoinstitutet – med konsekvenser. Bokens första halva är ett chockerande stycke svensk nutidshistoria om ideologiers makt, media och yttrandefrihet. Till och med dåvarande justitiekanslern Hans Regner såg sig föranlåten att kommentera drevet med att Sverige har tryckfrihet och att svenska 18-åringar själva kan ta ställning till sanningshalten i vad de läser.

Bokens andra halva är en mycket koncis och välskriven sammanfattning av den aktuella kritiken av svensk familjepolitik. Eenfeldts uppfattningar delas av många svenskar, inte minst professionella inom skola, omsorg och familjerådgivning, men kritiken har märkligt svårt att komma fram i den offentliga debatten.

Snabbläst med endast 114 sidor är boken närmast en nödvändig läsning av alla intresserade av såväl yttrandefrihet som den psykiska ohälsan hos våra unga.

Läs mer på www.strategier.se/735.html


Den märkliga historien om Leva ihop och Folkhälsoinstitutet, av Marie Eenfeldt.
Nomen förlag 2014. ISBN 978-91-7465-799-9. 114 sidor.


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN