Strategier logo

bild på recensionsomslagNr 745, den 15 juni 2015

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

To Sir, with Love II


To Sir, with Love II (1996) är en uppföljare till filmen To Sir, with Love (1967). Även handlingen utspelar sig 30 år senare.

Bägge filmerna handlar om mästerläraren Mark Thackeray med förmåga att vända de mest hopplösa skolklasser genom sin starka integritet och omsorg med vilken han till slut vinner elevernas respekt.

I uppföljaren är Mark Thackeray nu en erkänd och prisbelönt lärare som gått i pension efter 30 års lärartjänst i London. Han reser till Chicago för en hederslärartjänst hos en gammal kollega i en skola i ett socialt hårt belastat område. Men när det visar sig att en historielärare saknas i skolans värsta klass, begär Mark Thackeray att få den tjänsten. Detta är klassen där ingen förväntas ta examen, och där oordningen i klassrummet är fullständig.

Men Mark Thackeray gör sig snabbt till den mogna vuxna person eleverna alltid saknat. En efter en får Thackeray eleverna med sig, men på vägen dit får han hantera gänguppgörelser och vapenbrott.

Precis som den tidigare filmen är To Sir, with Love II en magnifik uppvisning i vikten av elevernas relation till sin lärare, och inte vilken relation som helst, utan en relation där lärarens vuxen-roll – alfa-roll – är tydlig och erkänd. Det spelar ingen roll huruvida varje scen är fullt realistisk – även om regin är mycket god – filmen ger så många goda exempel på möten och förhållningssätt som instinktivt inses som riktiga, och som visar exakt vad som saknas i dagens skoldebatt.

Sydney Poitier är helt lysande i rollen som Mark Thackeray, men även övriga roller är välspelade och trovärdiga. Alla som har med skola att göra har i To Sir, with Love II ännu en mycket sevärd film som berör och väcker tankar.


To Sir with Love II, en film av Peter Bogdanovich efter en bok av E.R. Braithwaite. 1996. 93 minuter. Engelska.


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & Växa • www.strategier.se