Strategier logo

bild på recensionsomslagNr 790, den 7 augusti 2017

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Sameblod


Sameblod är en prisbelönt film av Amanda Kernell om den 14-årige sameflickan Elle-Marja på 1930-talet som går i sameskola på internat och är ämnad att bli renskötare. Hon möts av rasism mot samer bland svenskar och förnedrande rasbiologiska undersökningar i skolan. Förtrycket leder till att Elle-Marja tar avstånd från sin kultur, byter namn till Christina och flyr hemmet för att bli svensk. Filmen bygger på verkliga händelser. Det är en stark film om en mörk tid i svensk historia för inte så länge sedan.

I filmens inledning får vi möta Elle-Marja som åldrig pensionär efter ett liv som lärarinna i södra Sverige. Hennes yngre syster har däremot levt sitt liv som same. Nu har hon dött och Elle-Marja reser med sin son och sondotter till begravningen i Sameland. Men Elle-Marja vill inte kännas vid sitt ursprung och vill lämna begravningen så fort som möjligt.

Därefter får vi följa Elle-Marja som 14-åring och de upplevelser som får henne att lämna renskötseln och hemmet för studier till lärarinna i Uppsala. Elle-Marja berättar för sin skolfröken att hon vill studera vidare till lärarinna, men får höra av sin fröken att samer inte har mental förmåga för sådant och att även om hon är bäst i klassen i sameskolan så får man inte läsa vidare från en sameskola. När skolan får besök söderifrån så visar det sig vara rasbiologerna som ska mäta och fotografera elevernas kroppar i en lika kliniskt ren som förnedrande scen. Idag kan det inte kallas för annat än öppen rasism.

Det går inte att ta ställning för eller emot någon av systrarna. Snarare lyfter Sameblod fram förtrycket som den onda faktorn som stympar systrarnas liv. Filmen visar hur en person som blir förnedrad kan ta avstånd från sig själv och sitt ursprung. En sevärd film för alla svenskar.


Sameblod, en film av Amanda Kernell, 2017. 108 minuter. Svenska och sydsamiska, svensk text.


© 2017 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig Potential • www.strategier.se