Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 813, den 27 augusti 2018

Recensionen

En Bra Sökmotor

testad av Jonas Himmelstrand

DuckDuckGo


Att populära sökmotorer på Internet registrerar information i marknadsföringssyfte för är något vi nyligen blivit varse. I 2016 års amerikanska presidentval blev det även ett demokratiskt problem som ännu inte är fullt utrett.

De populära sökmotorernas filterbubblor medför att inte alla nås av samma budskap. Vidare registrerar dessa sökmotorer våra sökningar och andra aktiviteter på nätet för att bilda sig en uppfattning om vilka vi är och därmed vilka annonsbudskap vi ska serveras, annonsbudskap som kan ha politiska budskap som exploaterar våra värsta fördomar.

Hur kan man komma ur detta dilemma? Att inte utnyttja sökfunktionerna på internet är ju som att gå tillbaka till stenåldern… förlåt, till förra millenniet.

Jo, det finns andra sökmotorer att välja, andra än den mest populära sökmotorn som blivit ett verb. DuckDuckGo är en sökmotor som inte registrerar dina sökningar. Du slipper alltså komma i en filterbubbla. Om du söker på exempelvis "demokrati" så får du samma sökresultat som din värsta politiska motståndare. Dina sökningar kan alltså inte heller användas för att bygga upp en personlig profil i syfte att skicka anpassad reklam, politisk eller annan, till dig.

DuckDuckGo grundades 2008 och hade 2012 knappt 2 miljoner sökningar per dag. Idag får DuckDuckGo 23 miljoner sökningar varje dag.

Jag har använt DuckDuckGo i gott och väl ett år och har aldrig uppfattat att mina sökresultat skulle vara sämre än de varit förut, snarare mer koncisa, och jag har sällan saknat något.

DuckDuckGo finns idag som val till de flesta populära webbläsare. Man kan också gå direkt DuckDuckGo:s webbsida och där göra sina sökningar.


DuckDuckGo finns på https://duckduckgo.com. På Wikipedia kan du läsa mer om dess historia: https://en.wikipedia.org/wiki/DuckDuckGo


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN