Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 646, den 17 januari 2011

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

The Blind Side


Oscarsbelönade The Blind Side är en filmatisering av den verkliga berättelsen om stjärnan i amerikansk fotboll, Michael Oher, och hans väg från slummen till framgång genom stödet av en rik och empatisk familj – en framgångssaga.

Titeln The Blind Side syftar på en situation i amerikansk fotboll som kräver en lång, bred och tung spelare för att axla. Michael Oher passar uppgiften perfekt.

Berättelsen börjar när Michael Oher av en tillfällighet kommer till en bättre amerikansk skola. Han kan inga skolämnen, han talar knappt, han är kroppsligt jättestor, och han är socialt helt marginaliserad i skolmiljön. Michaels mor är narkoman och han har inget riktigt hem.

Den mycket välbärgade familjen Tuohy har en yngre son i samma skola. På vägen hem frågar modern Anne (suveränt spelad av Sandra Bullock) vem det är som går på trottoaren i minusgrader i bara T-tröja. Sonen berättar att det är "Big Mike" som är ny på hans skola. I en stark scen bestämmer sig Anne för att ta hem Michael till familjens överdådigt flotta boende. Michael blir med tiden en del av familjen. Han får hjälp med skolan och kommer in på ett bättre college och når framgång i amerikansk fotboll.

En av filmens många stora behållningar är relationen mellan Michael och modern Anne. Trots att Michael inte säger mycket till en början så förstår Anne honom. Med en säregen kombination av auktoritet och acceptans skapar hon den trygghet som Michael behöver för att växa.

The Blind Side är en mycket sevärd film som ger en närbild av amerikansk skol- och familjemiljö med detaljer vi inte så ofta ser. Rekommenderas varmt.

Läs mer på www.strategier.se/646.html


The Blind Side, regi John Lee Hancock 2009,
med bl.a. Sandra Bullock i rollerna. Dvd 123 minuter.


© 2011 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN