Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 538, den 6 februari 2006

Recensionsspalten

En Bra Dvd

sedd av Jonas Himmelstrand

Hundra svenska år


En gammal studiekamrat till mig berättade att han varit i Kina och gjort goda affärer. Hur lyckades du med det, frågade jag. Jo, jag har läst Kinas historia så jag vet hur man tänker där, berättade han.

I samband med millennieskiftet gjorde SVT en serie om Sveriges historia under de gångna hundra åren, Hundra svenska år. Man har letat rejält i filmarkiven och hittat något om det mesta. Nu finns alla åtta delarna, totalt 8 timmar, på DVD. De teman som berörs är inrikespolitik, mode, arbete, barn, teknik, fritid, kungahuset och utrikespolitik.

Det är ett hårresande perspektiv på 1900-talet som Hundra svenska år ger. En kolossal utveckling har skett på många områden. I början av 1900-talet arbetade svenskarna hälften av sitt vakna liv. Idag arbetar vi 20% av vårt vakna liv. Semester fanns inte förrän på 40-talet. Då fick svenskarna två veckors semester. I synnerhet mot bakgrund av dagens problem med stress och utmattningsdepression så är detta märkliga siffror.

I början av 1900-talet dog vart tionde nyfött barn i Stockholm vid födseln, vilket är en 20 gånger högre siffra än idag. Barnbidraget kom på 40-talet. Men allt blev inte bättre. Den nyvunna respekten för barndomen från början av seklet förbyttes mot en allt kortare sådan barndom i slutet av 1900-talet.

Både när barnbidraget och semestern kom höjdes röster för att svenskarna inte skulle kunna hantera detta. I detta avseende har kanske mindre utveckling skett. Även idag kan vi känna igen liknande attityder fast på andra områden.

Historia är fascinerande och Hundra svenska år bjuder på svensk historia i lättsmält form inom en mängd områden.


Hundra svenska år. PAN Vision DVD. Produktionsår 1995-1999. Pris 199 kr plus moms. Porto och 25 kr i expeditionsavgift tillkommer.


© 2006 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN