Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 827, den 25 mars 2019

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Mr. Hollands Opus


Den prisbelönta filmen Mr. Hollands Opus ingår i Master Teacher Movies-serien – filmer som med eller utan verklighetsbakgrund porträtterar en mästerlig lärare. Mästerliga lärare förstår att bygga en relation till sina elever utifrån rollen som en stödjande alfa – en lärare som tar hand om eleverna när de är i behov av emotionellt stöd.

Filmens fiktive huvudkaraktär Mr. Holland är en framgångsrik musiker och kompositör som vill få mer tid för sin familj genom att bli musiklärare. Handlingen spänner sig från när Mr. Holland börjar lärarjobbet 1963 fram tills han går i ofrivillig pension 1995. Scenarierna från de olika tidsepokerna är fascinerande i sig. Jag gick själv i skola i USA 1968 och igenkänningsfaktorn är hög.

Mr. Holland upptäcker dock snart att ämnet musik inte är skolans prioritet, vilket frustrerar honom. Men han är kreativ i undervisningen och förstår instinktivt hur han bäst når eleverna i musikhistoria och hur han ska stödja eleverna som spelar i skolorkestern. Han blir så småningom den lärare som både elever och kolleger uppskattar mest.

Att visa på relationernas avgörande betydelse för lärande, mognad och mänsklig potential är inte filmens huvudbudskap, men framgår tydligt under ytan. Dessutom ger filmen en historisk inblick över den amerikanska klassrumsklimatet på 1960-talet, inte helt olikt det svenska på samma tid. Idag, femtio år senare, förbluffas man i vissa scener över att eleverna faktiskt gör som läraren säger.

Precis som övriga Master Teacher Movies är Mr. Hollands Opus en film lämplig att diskutera utbildningsfrågor utifrån: Vad som är viktigt i lärarrollen; varför skolmiljön har förändrats; vad som kan inspirera till utveckling idag.

Läs mer på www.strategier.se/827.html


Mr. Hollands Opus, en film i regi av Stephen Herek utifrån manus av Patrick Sheane Duncan. 1995. 143 minuter.


© 2019 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN