Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 802, den 12 februari 2018

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Dangerous Minds


Det finns en serie filmer som kallas Master Teacher Movies därför att de porträtterar lärare som hanterar svåra eller omöjliga klassrumssituationer. Dangerous minds, som vi recenserar här, är en sådan film. Vi har tidigare recenserat filmerna To Sir With Love. Dessa filmer visar vad västerländsk pedagogik ofta glömmer – att rätt relationer är den avgörande faktorn för att undervisa stökiga barn.

Filmen Dangerous Minds har verklighetsbakgrund och bygger på en självbiografi av Louanne Johnson, en före detta marinkårssoldat. I filmen spelar Michelle Pfeiffer huvudrollen som Louanne Johnson. Filmen tar sin början när Louanne söker jobb som engelsklärare. Hennes referenser är på topp förutom att hon saknar praktiken på lärarutbildningen. Hon får jobbet som lärare för en särskild "academy class" med speciella, passionerade, energiska och utmanande elever. Något som visar sig vara en skönmålning av en omöjlig klass som nyligen knäckt tre vikarier efter att den ordinarie läraren slutat. Louanne får jobbet på stående fot.

Hon är nära att ge upp efter första lektionen, men bestämmer sig att komma igen nästa dag. Men med engagemang och personlighet vinner hon till slut klassen genom oortodoxa metoder och deras lärande tar fart. Motståndet från skolledningen är dock stort och Louanne får reprimander för att inte följa läroplanen.

Dangerous Minds gillades inte av kritikerna men däremot av publiken när den kom 1995. Kanske filmen har sina tekniska brister, men berättelsen är så stark och så tydligt presenterad med värme att detta överröstar varje annan brist.

Man frågar sig hur många liknande filmer som måste göras innan västvärldens utbildningsinstitutioner vaknar. Vi har tre liknande filmer till att recensera.

Läs mer på www.strategier.se/802.html


Dangerous minds, en film av Don Simpson, 1995. 95 minuter. 15 år. Engelska. Finns på cdon.com.


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN