Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 684, den 8 oktober 2012

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Flugornas herre


Romanen Flugornas herre av nobelpristagaren William Golding gavs ut redan 1954. Det är en klassiker inom modern litteratur och har filmatiserats två gånger, 1963 och 1990. Filmatiseringen från 1963 anses ligga närmare bokoriginalet och därför recenserar vi den här. Berättelsens symbolik är oerhört stark och ännu mer aktuell idag än när boken skrevs.

Berättelsen utspelar sig på en öde ö i Stilla havet där en grupp brittiska skolpojkar i 6-12 årsåldern blivit strandade, utan vuxna, efter en flygplanskrasch. De försöker organisera sig för att få hjälp och väljer en ledare, Ralph, som är ett av de mognare barnen. Men den utröstade Jack utnyttjar snart de yngre barnens rädslor och hunger till att ta makt över gruppen.

Genom att jaga smågris och lova försvar mot barnens fantasier om odjur tar Jack till slut helt över större delen av gruppen. En pojke dödas för att gruppen tror att han är odjuret. Den lite trinde Piggy, som är ett tidigt mobbningsoffer, dödas mer medvetet innan han hinner berätta sanningen om fantasin om odjuret.

I slutscenen är Ralph ensam gentemot Jacks grupp. Han jagas av gruppen eftersom han nu anses vara farlig. Ralph förstår detta och springer för livet innan han till slut stupar utmattad. När han öppnar ögonen ser han ett par långa vuxna ben. Han tittar långsamt upp och ser till slut en vuxen sjöman med kikare. Jakten upphör omedelbart. Jacks grupp ser skamsna ut. Ralphs tårar kommer. Alla blir som barn igen och räddas av sjömännen.

Flugornas herre kan ses på en mängd olika sätt. Den illustrerar jämnårigorientering från sin mest dramatiska sida. Den kan även ses på samhällsnivå – vad kan hända i ett samhälle med omogna människor? Detta är en film man måste ha sett!


Flugornas herre, regissör Peter Brook, svartvitt, 1963, engelskt tal med svensk text, 86 minuter.


© 2012 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN