Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 830, den 6 maj 2019

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Döda poeters sällskap


Filmen Döda poeters sällskap från 1989 är vår sista filmrecension i serien av mästarlärare. Den tog dåtidens biopublik med storm – en film med många bottnar, inte minst gällande mänsklig potential.

Filmens handling utspelar sig 1959 på en traditionell amerikansk internatskola för pojkar i gymnasieåldern. Det är en skola styrd av värden som tradition, heder, disciplin och excellens, något som inpräntas djupt i alla elever.

Men pojkarna som går i skolan är förstås tonåringar, emotionellt drivna att upptäcka sig själva och livet. De sköter sina studier medan livet bubblar inom dem. Så får skolan en ny engelsklärare, John Keating, spelad av Robin Williams. Keating har själv varit elev på skolan. Han vet vad man får göra och inte göra, och hur man gör det senare ändå. Han ger liv åt poesin och carpe diem, att fånga dagen. Hans ambition är att hjälpa sina elever tänka själva, att bli sina egna unika personer och göra något betydelsefullt av sina liv. Han lyckas – nästan alltför bra för att vara under 1950-talets sista år.

Eleverna hittar en gammal årsbok där de kan läsa om sin lärares skoltid och hur han skapade en hemlig grupp elever på skolan, Döda poeters sällskap, som träffades i en grotta och läste passionerad lyrik, såväl av andra som sin egen.

Pojkarnas växande inre mognad kommer dock i konflikt med både skola och föräldrar vilket leder till en tragisk händelse.

Döda poeters sällskap handlar inte bara om en mästerlig lärare som med sina okonventionella metoder vinner elevernas hjärtan. Den visar också på begränsningarna för mänsklig potential i 1950-talets internatskolor, något som finns även idag även om det tar sig andra uttryck. Tillsammans med fler briljanta skådespelarprestationer gör detta Döda poeters sällskap till en film man måste ha sett.


Döda poeters sällskap, en film av Peter Weir 1989. 123 minuter.


© 2019 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN