Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 804, den 12 mars 2018

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

The Chorus


The Chorus är ännu en film i serien Master Teacher filmer, spelfilmer med lärare som hanterar svåra eller omöjliga klassrumssituationer. Filmen är från 2004 och har fått många utmärkelser.

Den fiktiva historien i filmen utspelar sig 1949 i en fransk skola för pojkar med svåra beteendeproblem. Rektor Rachin styr skolan med järnhand med aga, straffarbete och isoleringsstraff. Men så anställs en arbetslös musiklärare som studieledare, Clément Mathieu. Redan första dagen får han bevittna rektorns hårdföra disciplin. Mathieu försöker instinktivt skydda eleverna. Men eleverna testar och förolämpar även Mathieu till en början, något han tar med viss humor. När eleverna börjar sjunga elaka sångtexter om Mathieu så får han en idé, eleverna verkar trots allt inte helt musikaliskt obegåvade. Han börjar jobba på en skolkör. Givetvis är inte rektorn glad över detta, men låter Mathieu hållas. I takt med att engagemanget i kören ökar så avtar beteendeproblemen. En elev visar sig ha stor talang och blir solist. Till slut når ryktet utanför skolan och kören får spela för en grevinna som blir djupt imponerad.

Som i så många liknande filmer är mästerläraren inte utbildad lärare. Istället är det en person som instinktivt förstår att det avgörande för att få till stånd lärande hos omogna elever är relationen och att hitta ett konstruktivt uttryck för elevernas alla frustrationer.

Det finns minst sju filmer i serien Master Teacher filmer, från 1960-talet och framåt. De älskas av många och man undrar varför de inte givit större avtryck i våra skolsystem. Den svenska dokumentären Klass 9A visade på samma fenomen, det är relationen som vinner de svåra eleverna.

The Chorus är ännu en värmande film som visar att relationen driver kognitionen, i synnerhet hos de omogna eleverna.


The Chorus, en film av Christophe Barratier, 2004. Franskt tal, engelsk text. 92 minuter.


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN