Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 743, den 18 maj 2015

Recensionen

En Filmklassiker

sedd av Jonas Himmelstrand

To Sir, with love


Kan en 48 år gammal film i skolmiljö ha något att säga oss idag? Ja, en hel del faktiskt. Filmen To Sir, with love utspelar sig i en skola i en socialt marginaliserad del av London på 1960-talet. Lärarna är uppgivna och en klass elever har just skrämt sin lärare på flykten och fått en ersättare, Mark Thackeray, mästerligt spelad av Sidney Poitier.

Mark Thackeray är nyutbildad ingenjör som inte hittar arbete i sin profession utan därför tar ett oattraktivt lärarvikariat. Helt utan lärarutbildning men med stor integritet och en osviklig instinkt av rätt och fel lyckas han till slut. Han är valhänt i början, men efter ett vredesutbrott inför klassen tar han kommandot, men fortfarande med stor respekt och omtanke. Han lär eleverna titulera honom "sir", därav filmtiteln när han i slutet av läsåret presenteras med en gåva från klassen med orden "to Sir, with love.

Även om eleverna beter sig illa så är de inte värre än dagens elever i liknande miljöer. Snarare visar filmen en närmast arketypisk bild av en problemskola i såväl klassrummet, som lärarrummet och hos de lokala skolmyndigheterna.

Hur lyckas Mark vända klassen? Fanns någon särskild pedagogik? Nej, men han skapade en relation med eleverna och tog sedan en omsorgsfull men tydlig alfa-roll.

Det är beklämmande att vi 50 år senare egentligen inte har kommit längre, fast vi idag förstår mekanismerna så väl.

Alla vuxna som arbetar professionellt med barn, och särskilt skolpersonal och skolpolitiker behöver se To Sir, with love. Långt mer än det mesta av modern pedagogisk litteratur kommer filmen att väcka verkligt angelägna diskussioner om skolan, dess syfte och den konkreta klassrumsmiljön.

To Sir, with love, en film av James Clavell efter en roman av E.R. Braithwaite. 1967. 105 minuter.

Filmen kan hyras, köpas eller ses på olika platser på nätet, bland annat hos Netflix.


To Sir, with love, en film av James Clavell efter en roman av E.R. Braithwaite. 1967. 105 minuter.


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN