Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 806, den 9 april 2018

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Hard lessons


Hard lessons är en Master Teacher movie baserad på en verklig händelse där rektor George McKenna ryckte upp en av Los Angeles sämsta skolor på 1980-talet, George Washington High. McKenna tog striden mot vad som närmast var en krigszon med droger och gängrelaterat våld som utspelade sig på skolgården. Denzel Washington spelar huvudrollen långt innan sin senare berömmelse.

Filmen tar sin början när McKenna anställs som rektor. Lärarkollegiet uppfattar honom som alltför mjuk och förutspår att han blir kortvarig på jobbet. En lärare är så ursinnig på McKennas metoder att han jobbar intensivt på att få McKenna sparkad, men misslyckas och slutar därefter själv.

När McKenna fått klart för sig vilken skola han leder så försöker han engagera lärarna att göra bättre undervisning. Till slut får han med sig fyra lärare som ordnar varsin "hemgrupp" som börjar skoldagen. Syftet är att ge eleverna en viss hemkänsla. McKenna är alltid lyhörd för elever han möter och låter sig inte provoceras alltför lätt. Problemen ökar när ett gängrelaterat mord sker på skolgården. Men McKenna jobbar vidare och anställer nya lärare i en process där han låter några elever vara med och välja.

Men det räcker inte och McKenna går vidare och försöker värva föräldrarna att stödja sina barn. Han går fram till skolbussarna som tar vissa barn till bättre skolor i andra stadsdelar och försöker få dem tillbaka till George Washington High – han behöver fler bra elever.

Ytterst har rektor McKenna inget annat än sitt engagemang att tillgå, men det visar sig räcka – en engagerad rektor kan lyfta en skola, även om priset blev högt för McKenna med en skilsmässa.

Hard lessons är sevärd och tänkvärd, idag kanske mer än någonsin.


Hard lessons, en film av Eric Laneuville, 1986. Denzel Washington i huvudrollen. 94 minuter


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN